Voorkom fietsdiefstal

Voorkom fietsdiefstal

Fietsendiefstal komt in Nederland nog altijd vaak voor. En behalve gewone fietsen worden ook steeds vaker e-bikes gestolen. De ANWB spreekt van en stijging van maar liefst 40 procent in 2019. Niet vreemd aangezien de populariteit van de fiets een enorme vlucht heeft gemaakt de afgelopen jaren. Ondanks dat de diefstal van een fiets nooit helemaal te voorkomen is zijn er gelukkig wel manieren om het fietsendieven zo lastig mogelijk te maken. Want ook Deventer, Schalkhaar en Colmschate worden niet overgeslagen door fietsdieven.

Ken uw fiets

Het zal u maar gebeuren dat uw fiets wordt gestolen, dit komt altijd op een onverwachts moment. Daarom is het aan te raden om te onthouden wat de kenmerken van uw fiets zijn. Deze moet u namelijk doorgeven aan de politie en aan uw verzekering wanneer er sprake is van diefstal. Deze kenmerken staan meestal al handig op een rijtje op het aankoopbewijs van uw fiets, bewaar deze daarom goed. Heeft u het aankoopbewijs niet meer? Dan kunt u er ook voor kiezen om een fietsregistratiekaart in te vullen. Deze kaart is gemaakt door de politie en hierop kunt u (preventief) alle informatie invullen die de politie nodig heeft om een fiets terug te vinden. Ook is het slim om uw fiets te fotograferen, zo kunt u wanneer uw fiets gestolen is nog wel laten zien hoe hij eruit ziet.

Onthoud het framenummer

Het framenummer is een belangrijk en uniek kenmerk om uw stalen ros terug te kunnen vinden wanneer hij is gestolen. U vindt dit nummer op het aankoopbewijs van de fiets of natuurlijk in het frame. IJsselbikes helpt u graag om het framenummer goed te noteren!

Gebruik sloten

Een goed fietsslot herkent u aan het ART-keurmerk en om uw fiets echt goed te beveiligen kunt u er hier het best 2 verschillende van gebruiken. Voor e-bikes keren sommige verzekeringen alleen uit bij diefstal als u aan kunt tonen dat u de fiets met 2 sloten op slot heeft gezet. Kies er bijvoorbeeld voor om naast het standaard ringslot ook gebruik te maken van een tweede slot waarmee u de fiets vastzet aan een vast object zoals een fietsenrek of hek. Hierdoor voorkomt u dat een dief uw fiets kan meenemen naar een onopvallende plek om daar vervolgens het ringslot open te breken. Naast een ringslot bestaan er ook nog ketting- en kabelsloten en kunt u ook gebruik maken van een beugelslot. IJsselbikes heeft de sloten van AXA Bike Security en Zéfal in haar assortiment.

fietsslot hangslot axa ringslot fietsdiefstal fietsendief deventer schalkhaar fietsslot hangslot zefal ringslot fietsdiefstal fietsendief deventer schalkhaar

Fietsverzekering afsluiten

Fietsen zijn over het algemeen niet standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering. Door een fietsverzekering af te sluiten voorkomt u natuurlijk niet dat uw fiets wordt gestolen, maar het zorgt er wel voor dat u snel weer op een nieuwe fiets rondrijdt na de diefstal. Zeker wanneer u een duurdere fiets heeft is een verzekering het overwegen waard. Zeker bij de aanschaf van een e-bike is een verzekering aan te raden. Ook bij IJsselbikes kunt u terecht voor een goed fietsverzekering in samenwerking met Unigarant.

Fiets stallen

Voorkomen is beter genezen. Om de kans op diefstal van uw fiets te verkleinen, kunt u onder andere rekening houden met waar u uw fiets neerzet. Woonwijken, winkel- en stationsgebied zijn bijvoorbeeld zogenoemde ‘fietsendiefstal-hotspots’. Dat houdt in dat daar meer fietsen worden gestolen dan in andere gebieden. Daarnaast is het extra veilig om uw fiets in een bewaakte fietsenstalling te stallen. Op deze website vindt u alle bewaakte fietsenstallingen in Nederland. Geen één bij u in de buurt? Zorg er dan voor dat uw fiets altijd in het zicht en op een goed verlichte plek staat. Fietsendieven houden namelijk niet van pottenkijkers. Het is natuurlijk ook erg belangrijk om niet te vergeten uw fiets op slot te zetten om de kans op stelen tot een minimum te beperken.

Fietsdepot

Op sommige plekken is het verboden om uw fiets neer te zetten. Wanneer u uw fiets hier toch stalt, bestaat de kans dat de gemeente uw fiets wegruimt. Uw fiets is dan wel weg, maar niet gestolen. U kunt de fiets vervolgens tegen een vergoeding ophalen in het gemeentelijk fietsdepot. Of uw fiets daadwerkelijk is geruimd en niet gestolen, kunt u controleren op deze website.

Thuis stallen

Op uw eigen terrein is het verleidelijk om uw fiets niet op slot te zetten. Toch is het slim om, waar uw fiets ook staat, hem altijd op slot te zetten. Daarnaast is het ook op eigen terrein slim om uw fiets ergens aan vast te zetten of in een afgesloten schuur of garage te stallen. In woonwijken worden immers meer fietsen dan gemiddeld gestolen.

Denk aan de fietsaccessoires

Niet alleen fietsen, maar ook losse fietsaccessoires zijn populair onder fietsendieven. Denk bijvoorbeeld aan een kilometerteller of los fietslichtje. Verwijder deze losse onderdelen daarom zo mogelijk, om te voorkomen dat deze van uw fiets af worden gestolen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de accu van elektrische fietsen.

Aangifte doen is zinvol

Is uw fiets ondanks deze tips toch gestolen? Dan is het altijd nuttig om aangifte te doen. De politie vindt vaak gestolen fietsen terug en zij bewaren uw aangifte in hun database. Wordt uw fiets pas na langere tijd weer teruggevonden? Dan kan deze doordat u aangifte heeft gedaan toch nog aan u gelinkt worden.

Team IJsselbikes

Deel deze pagina: